0

Lebuh raya ini dinobatkan “Paling Gayat” di Malaysia , setinggi 60meter

Perkenalkan Rawang Bypass, lebuh raya paling tinggi dan pastinya paling menggayatkan di Malaysia yang terletak di Selangor.

 

998c
Image viagthofook/Flickr

 

Lebuh raya sepanjang 23 kilometer ini merupakan jalan pintas yang menghubungkan Rawang ke Serendah bertujuan bagi mengatasi kesesakan melampau di Bandar Rawang.

 

58f7
Image viagthofook/Flickr

 

Dengan ketinggian maksimum 60 meter, Rawang Bypass adalah antara projek yang paling kompleks dan paling sukar dalam sejarah pembinaan lebuh raya di Malaysia

 

6f8e
Image viagthofook/Flickr

 

Lebih hebat, lebuh raya ini direka oleh arkitek tempatan, Tuan Haji Radzali Mokhtar. Menurut sumber dari Jabatan Kerja Raya (JKR), Rawang Bypass dibina secara bengkang-bengkuk bagi meminimakan impak terhadap ekosistem Taman Warisan Negeri Selangor.

 

1189
Image viagthofook/Flickr

 

Laluan ini dibina merentasi kawasan hutan tebal yang merupakan habitat pokok Giam Kanching, sejenis spesis pokok unik yang tidak terdapat di mana-mana hutan di seluruh dunia. Disebabkan itu, setiap batang pokok ialah khazanah negara yang perlu diselamatkan dan dijaga sehabis baik daripada ditebang.

 

Bcb7
Image viagthofook/Flickr

 

Pembinaan Rawang Bypass mampu memendekkan waktu perjalanan di waktu puncak dari 2 jam kepada 30 minit sahaja!

 

85a3
Image viagthofook/Flickr

 

Sebenarnya, pembinaan lebuh raya ini terpaksa ditangguhkan selama 2,132 hari (hampir enam tahun) berikutan prosedur kerja dan proses pihak ketiga yang berada di luar bidang kuasa JKR.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Dr. Madinah Mohamadberkata projek yang diluluskan di bawah Rancangan Malaysia ke-9 (RMK9) ini sepatutnya siap dibina pada tahun 2008 pada mulanya.

Sumber : says

admin

Penulis artikel , viral, info, berita dalam dan luar negara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *