0

Perodua Myvi (2018) Baharu Sedap Dipandu, Tapi…#Test Drive Review

Artikel khas di ambil dari pandulaju.com.my (sekadar perkongsian). 

Agak menarik juga artikel terbaru dari PanduLaju , ada elemen yang menarik di utara kan oleh penulis . Nak tunggu review sendiri memang dah basi cerita ni. Jom layan artikel di bawah.

RAMAI bertanya, best ke Perodua Myvi (2018) baharu? Jawapan saya, not bad!

Saya bersama rakan media permotoran lain sebelum ini sudah diberikan peluang memandu uji Perodua Myvi (2018) baharu di litar ujian Perodua di Rawang. Memandangkan pandu uji itu dijalankan dalam kawasan litar pendek, sepanjang 2.3km sahaja, tidak banyak yang dapat saya ulas. Apa yang boleh dikatakan, tahap pengendalian Myvi (2018) baharu ini nyata lebih baik.

Dari segi paras rupa, DNA Perodua kekal terserlah, terutama bahagian depan. Menurut Perodua, 99.99 peratus pembuatan Myvi (2018) baharu adalah hasil air tangan anak tempatan. Maksudnya, hampir keseluruhan rekabentuk dihasilkan baharu, baik daripada segi luaran ataupun dalaman. Walaupun ramai mendakwa Perodua sekadar pengeluar rebadge daripada model induknya, Daihatsu, tetapi faktanya, bukan. No no no! Nampak saja semacam sama, tetapi Malaysian made!

Sama ada cantik atau tidak, itu subjektif dan anda boleh nilai sendiri. Tetapi secara peribadi, saya mahu katakan, rekabentuk terkini Myvi (2018) baharu memang not bad!

SEDAP TAPI…

Berbalik kepada pengalaman pemanduan, Perodua Myvi (2018) baharu jauh lebih sedap dipandu berbanding model lama, terutama apabila menyentuh perihal pengendalian. Jauh lebih baik ketika mengambil selekoh pada kelajuan agak tinggi. Namun, (dengan jujur) masih belum setanding tahap pengendalian pesaingnya, Proton Iriz. Andaikata pengendalian Myvi (2018) baharu mampu menyaingi Iriz, model ini pasti mencapai tahap perfect 10 yang ada segala-galanya!

Respon enjin juga jauh (berapa banyak jauh daa?) lebih baik apabila pedal minyak diinjak agresif. Perubahan paling ketara yang dapat dirasakan ialah kadar kesenyapan dalam kabin atau NVH yang lebih senyap.

Bagaimanapun, saya tidak dapat menguji kelajuan maksimum hatchback kompak ini kerana keadaan litar kurang mengizinkan. Sama ada bakal mewarisi julukan ‘Taliban‘ atau ‘King of the Highway, semua itu masih menjadi tanda tanya dan misteri. Tetapi berdasarkan maklumat beberapa sumber, Myvi baharu ini mampu diasak hingga mencecah 160kmjtanpa sebarang masalah. Saya sudah mula berdebar-debar sambil berkata, wow!

CIRI ASAS – BONUS KEPADA PERODUA

Paling penting, Perodua ialah pengeluar pertama Malaysia menawarkan ciri Bantuan Keselamatan Termaju (Advanced Safety Assist -ASA) pada kenderaan di bawah harga RM100,000 yang secara tidak langsung memberi ‘bonus’ besar buat Perodua. Sebagai makluman, ciri ASA hanya ditawarkan pada Myvi 1.5L Advance sahaja, iaitu varian paling premium. Jangan pula nanti tiba-tiba mengamuk di bilik pameran sambil cekak leher salesman dan cakap dia tipu.

 

Apapun, harus diingatkan, ciri ASA hanya membantu anda mengelak atau mengurangkan impak kemalangan dan bukan bertindak sebagai kenderaan pandu sendiri. Kalau nak kereta automatik, itu Tesla! Ciri ASA juga mempunyai beberapa kelemahan tertentu, dan kami harap dan pasti akan ditambah baik Perodua dari semasa ke semasa.