0

Sambutan Pelajar Indonesia Yang Agak Aneh Selapas Tamat Pengajian

Suasana ketika di zaman persekolahan penuh dengan warna-warni dan dengan warna-warna inilah yang akan mencorakkan karakter dan personaliti seseorang itu.

 

Di Indonesia, seperti sudah menjadi suatu budaya di kalangan pelajar-pelajar sekolah di sana di mana mereka akan menyambut tamatnya zaman persekolahan mereka dengan adegan-adegan yang pelik dan adakalanya dilihat terlampau liberal untuk seorang gadis Asia.

Perempuan bertudung itu pasrah ketika kawan-kawan lelakinya memotong skirt kelabunya secara bergilir-gilir. Skirt kelabu yang panjangnya hingga di bawah buku kaki itu dipotong berganti dengan gunting hingga di atas lutut.

Pelajar lain kelihatan membuka tudung, lalu mewarna rambut mereka, kemudian berpose “hot” dengan kamera handphone.

Tak cukup hanya potong skirt dan membuka tudung, selepas itu pelajar-pelajar SMA itu berjalan secara berpasangan. Mereka bergandingan tangan, duduk mesra berpelukan di pinggir pantai.

Itulah suasana Sambutan kelulusan di Pantai Talang Siring, Teluk Larangan, daerah Pamekasan. Cuma di Malaysia masih belum menjadi trending untuk melakukan aksi-aksi yang kurang menyenangkan ini.

 

“Saya belum tahu lulus atau tidak kerana surat kelulusan dihantar terus ke rumah, tapi ya memang begini caranya, ikut tradisi,” kata Miftahul Khoir, salah seorang pelajar.

Rujukan : taikotai.tv

 

admin

Penulis artikel , viral, info, berita dalam dan luar negara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *